De Triumph Spitfire is een sportwagen van de Britse autofabrikant Triumph. Deze oldtimer noemde men ook wel de “poor man’s Jaguar E-type”. De bedoeling was dat de Triumph Spifire  onder de succesvolle Triumph TR Serie op de markt zou komen. Het model werd gebouwd tussen 1962 en 1980.

Geschiedenis 

Triumph startte in september 1960 voor het eerst met het ontwikkelen van een nieuw tweezits prototype. Om het wiel niet helemaal opnieuw te hoeven uitvinden gebruikte men de basis van de 948cc motor en het chassis van de Triumph Herald om de nieuwe auto mee op te bouwen. De Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti ontwierp de auto in Turijn. Het ontwerp was in het begin al zo goed dat de auto qua uitstraling nooit echt meer veranderd is.

In 1961 werd Triumph overgenomen door Leyland Motors company. Tijdens de bedrijfsovername besloot de directie om te stoppen met de ontwikkeling van de Triumph Spitfire. De auto werd ondertussen dus zo genoemd. Nadat de bedrijfsovername was afgerond kwam er een nieuwe directie die het wel zag zitten in de Triumph Spitfire. De productie werd hervat. Het bouwen van de auto werd gedaan op een apart en 21 cm ingekort Triumph Herald chassis. Doordat er op het chassis ook geen opstaande kanten meer zaten werd de auto meteen een stuk lager. Één groot nadeel van De Triumph Herald was zijn wegligging. Het chassis was namelijk met bouten aan elkaar gemonteerd en dit kwam de wegligging niet ten goede. Door het hele chassis aan elkaar te lassen verbeterde de wegligging aanzienlijk.

Wat men wel overnam van de Herald was de naar voor wegkantelende motorkap. Deze motorkap beslaat de hele voorkant van de auto en was een succesvolle optie van de auto.

Van ontwikkeling naar productie

Tussen de eerste ideeën en uiteindelijke productie zat bijzonder weinig tijd. Begin 1962 waren de eerste prototypes klaar en in oktober van 1962 was de Triumph Spitfire 4 (cilinder) al te zien op de Londen Motor Show.

In januari 1968 werd British Motor Holdings overgenomen door Leyland Motors. Toen het eind jaren 70 slecht ging met British Leyland werd er bezuinigd op de productie van de auto’s  met als gevolg dat uiteindelijk de productie van de Spitfires en de nieuwe Tr7/8  werd gestopt.

Classicos: Trouwauto oldtimer, oldtimer huren voor een dag.

Wij van Classicos Trouwen & Toeren zijn trots op het feit dat wij een Triumph Spitfire in ons bezit hebben. En niet zo maar één. Onze Triumph Spitfire is namelijk een cabrio en wit van kleur. Een klassieke icoon, hoe bijzonder om deze auto te huren als trouwauto!!! Ga je niet trouwen, maar wil je wel de magie van het rijden in deze Triumph Spitfire, met de wind door je haren, beleven? Huur deze bolide dan om een dagje te toeren over de Veluwe!

Klik hier voor meer informatie over onze Triumph Spitfire of voor mooie foto’s.